Élelmiszeripari Üzemek Fejlesztése

EMVA - VP3-4.2.1-4.2.2-1-21

A kedvezményezett neve

VELA Kereskedelmi és Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság

A projekt címe

Technológiafejlesztés a Vela Kft-nél

A szerződött támogatás összege

15 137 407,– Ft (50%)

A projekt tartalmának bemutatása

A projektünk az ÉFS-ben kiemelt fontosságú élelmiszer feldolgozó tevékenységnek minősül. 1071 kenyér és friss pékáru gyártása tevékenység kerül fejlesztésre. A pék üzemünkben a termeléshez kapcsolódó új eszközök, gépek, új technológiai rendszerek kerülnek beszerzésre. A termékeink értéknövelését, a piacra jutást elősegítő technológiai fejlesztést célzó beruházásunk: Beszerzésre kerül 1 db 6 kocsis Kelesztés késleltető berendezés, 1 db Tésztaosztó- és gömbölyítő gép, 1 db 20 literes Univerzális keverőgép, valamint 1 db Ford Transit zárt áruszállító jármű. Ezek a berendezések jelentősen megnövelik a kapacitásunkat is. Az új berendezések üzemeltetése hatékonyabb, kevesebb ráfordítást igényelnek a költségek és az élőmunka tekintetében is. A gyártók a friss termékek előállítását gyakran éjszakai műszakban való termeléssel próbálják biztosítani, melynek hátulütője, hogy az éjszakai termeléshez szükséges munkaerő biztosítása rendkívül nehézkes és költséges megoldásnak tekinthető. 

 

Az éjszakai műszak, illetve az ünnepnapokon való gyártás kiküszöbölésére szolgálnak a kelesztés késleltető berendezések, melyek segítségével megoldható a termékek hűtése, hűtve tárolása, előkelesztése majd végkelesztése a kívánt időpontra. Az irányított kelesztési paramétereknek köszönhetően csökken a felhasznált élesztő mennyisége, mely a hosszabb érési idővel párosulva jobb ízű, aromásabb terméket eredményez a hagyományos tésztavezetéshez képest. A hűtve tárolás fázisában ugyanis az élesztő aktivitása gyakorlatilag elhanyagolható, ezzel szemben az enzimek viszont aktivitást mutatnak. 

 

Kelesztés késleltető kamrák használata esetén a termékek előállítása nappali munkarendben történik. A legyártott, formázott pékáru kocsikon kerül be a kelesztés késleltető kamrába, ahol az első program ciklusban a termékek intenzív lehűtése történik (+ 3-4 °C maghőmérséklet), melyet a hűtve tartás, tárolás szakasza követ. A hűtést lassú felengedtetés, többlépcsős kelesztés követi (6-12 óra), mely esetében a kelesztés véghőmérséklete (18-22 °C) elmarad a hagyományos, megszokott kelesztési hőmérséklettől. A nagyméretű párásítóban levő víz hőmérséklete minimálisan magasabb a kamra hőfokánál. Mindez a nagy felületen történő természetes párolgás energiahatékonyabb és jóval gyengédebb párát biztosít, kiküszöbölve ezzel a kamra belső falán keletkező nagy mennyiségű kondenzátumot is (ellentétben a legtöbb gyártóval, ahol a + 3-4 °-on befújt gőz lekondenzál a kamra falán, csökkentve a berendezés élettartamát, továbbá a hideg és meleg hőmérséklet találkozás stresszt okoz a tésztának).

 

A projekt létrejöttével a pékségben egy új gyártási technológia valósul meg, melynek köszönhetően prémium minőségű, hosszú érési idővel előállított termékeket állítunk elő.

 

A projekt technológiai innovációt jelent számunkra, eredményeként vállalkozásunk termelékenysége növekszik, árbevételünk emelkedik, új piacokra léphetünk be. Ennek eredményeként fenntartható munkahelyek jönnek létre, illetve az így generált árbevétel növekedés további fejlesztéseket is generál. Célunk a tevékenységünk hatékonyságának, vállalkozásunk jövedelmezőségének javítása, versenyképességének növelése.

A projekt tervezett befejezési dátuma

2023. március 31.

A projekt azonosítója

Élelmiszeripari üzemek fejlesztése, VP3-4.2.1-4.2.2-1-21; 3296495695

A Bizottság weboldala
Látogasson el üzleteink egyikébe!

Boltjaink listája

Nyíregyháza, PIAC Búza tér 23.

Nyíregyháza, Örökösföld, Fazekas J.tér.9.

Nyíregyháza, Eperjes út 17.

Nyíregyháza, Dózsa György út 7.

Nyíregyháza, Szarvas út 2-4.

Nyíregyháza, Könyök u.